စပါးအေျခာက္ခံျခင္း (အပိုင္း-၂)

(၃) စက္ကိရိယာသံုး အေျခာက္ခံျခင္း
စက္ကိရိယာသံုး၍ အေျခာက္ခံျခင္းကို တိုးတက္ေသာႏိုင္ငံမ်ားတြင္ မ်ိဳးေစ့မ်ား အေျခာက္ခံျခင္း၊ သီးႏွံေစ့မ်ား အေျခာက္ခံျခင္းႏွင့္ ဆန္ စပါး၀ယ္ယူ ႀကိတ္ခြဲေရာင္းခ်ျခင္း လုပ္ငန္းမ်ားတြင္ က်ယ္ျပန္႔စြာ အသံုးျပဳလ်က္ ရွိၾကပါသည္။
အေျခာက္ခံစက္မ်ားကို တည္ေဆာက္ဖြဲ႔စည္းထားပံုေပၚမူတည္၍ အမ်ိဳးအစား အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိပါသည္။
(က) ေသတၱာပံု အေျခာက္ခံစက္
၄င္းအေျခာက္ခံစက္တြင္ စက္အေသးႏွင့္ စက္အႀကီးဟူ၍ ႏွစ္မ်ိဳးရွိၿပီး စက္အေသးမ်ားသည္ စပါး (၄၈) တင္းမွ (၉၆)တင္း အထိ အေျခာက္ခံႏိုင္ၿပီး ၄င္းအေျခာက္ခံစက္မ်ားကို ေက်းရြာမ်ားတြင္ လယ္သမား တစ္ဦးခ်င္းေသာ္လည္းေကာင္း၊ လယ္သမားအမ်ား စုေပါင္း၍ေသာ္လည္းေကာင္း အသံုးျပဳေလ့ရွိပါသည္။ ၄င္း အမ်ိဳးအစား အေျခာက္ခံစက္သည္ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ အမ်ားဆံုးတည္ေဆာက္ ထားေသာ အမ်ိဳးအစားျဖစ္ပါသည္။ ၄င္းအေျခာက္ခံစက္သည္ ျပင္ညီအသုတ္လိုက္ အေျခာက္ခံ စက္အမ်ိဳးအစားျဖစ္ၿပီး အခ်ိန္အခါ မဟုတ္ ေရစိုမိုးမိ ကိုင္တြယ္အေျခာက္ခံေသာ လုပ္ငန္းစဥ္တြင္လည္း အသံုးျပဳႏိုင္ပါမည္။
Bin dryer ေခၚ အေျခာက္ခံစက္အႀကီးတြင္ ပံုသ႑ာန္အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိၿပီး ေလးေဒါင့္ပံုႏွင့္ အ၀ိုင္း၊ အလံုးပံုမ်ားကို အမ်ားဆံုး အသံုးျပဳၾကပါ သည္။ ၄င္းအမ်ိဳးအစားတြင္ အနည္းဆံုးစပါးတင္း (၄၈၀)မွ ေသာင္းဂဏန္းအထိ အေျခာက္ခံႏိုင္ၾကပါသည္။
၄င္းစက္၏ ေအာက္ေျခအခင္းတြင္ စပါးေစ့ထြက္မက်ေသာ အရြယ္အေပါက္မ်ား ပါရွိရပါမည္။ အေပါက္မ်ား၏ ဧရိယာစုစုေပါင္းသည္ ေအာက္ေျခအခင္းဧရိယာ၏ (၁၀)ရာႏႈန္း အနည္းဆံုးပါ၀င္ရမည္ျဖစ္ၿပီး (၁၅)ရာႏႈန္းဆိုလွ်င္အေကာင္းဆံုးျဖစ္ပါသည္။ ၄င္းအေျခာက္ ခံစက္အႀကီးတြင္ လွည့္ပတ္အသုတ္လိုက္ အေျခာက္ခံျခင္းႏွင့္ ပံုေသအသုတ္လိုက္ အေျခာက္ခံျခင္းဟူ၍ (၂)မ်ိဳးရွိပါသည္။ လွည့္ပတ္ အေျခာက္ခံစက္သည္ စပါးအစိုမ်ားကို အေျခာက္ခံရာတြင္ အသံုးမ်ားၾကပါသည္။
(ခ) ေဒါင္လိုက္အေျခာက္ခံစက္
၄င္းအေျခာက္ခံစက္သည္ စပါးႏွင့္ အျခားေသာ အေစ့ေသးငယ္သည့္ သီးႏွံမ်ား အေျခာက္ခံရာတြင္ အသံုးျပဳၾကၿပီး ပမာဏတင္းအေရ အတြက္ မ်ားမ်ားအေျခာက္ခံႏိုင္သည္။ ၄င္းစက္သည္ အဆက္မျပတ္ အေျခာက္ခံစက္ အမ်ိဳးအစားျဖစ္ၿပီး မ်ိဳးေစ့မ်ားကို (၈)လက္မမွ (၁၅)လက္မ ထုအထူျဖင့္ အထက္မွေအာက္သို႔ အပူေပးအခန္းကို ျဖတ္၍ ေျဖးညွင္းစြာ က်ေရာက္ပါသည္။ ထိုကဲ့သို႔ မ်ိဳးေစ့မ်ား အထက္ ေအာက္ က်ဆင္းေနခ်ိန္တြင္ မ်ိဳးေစ့အလႊာကို ေလပူျဖင့္မႈတ္ေပးပါသည္။ ဤကဲ့သို႔ အထက္မွ ေအာက္မ်ိဳးေစ့မ်ားက်ဆင္းေစၿပီး အေျခာက္ ခံျခင္းကို (၃-၄)ႀကိမ္ ျပဳလုပ္ၿပီးပါက သိုေလွာင္၍ရေသာ စိတ္ခ်ရေသာ အစိုဓာတ္ပါ၀င္မႈသို႕ ေရာက္ရွိသြားပါမည္။ စပါးအစိုမ်ားကို အေျခာက္ခံရာတြင္ ပထမတစ္ႀကိမ္ အထက္ေအာက္ျဖတ္ျခင္းျဖင့္ အစိုဓာတ္ပါ၀င္မႈ ၁၈ ပတ္၀န္းက်င္ ေရာက္ရွိသြားေအာင္ျပဳလုပ္ရမည္။ ၄င္းေနာက္ တစ္ႀကိမ္လွ်င္ ၀.၅-၁.၀ အစိုဓာတ္က်ဆင္းေအာင္ ေဆာင္ရြက္ျခင္းကို အႀကိမ္ႀကိမ္ျပဳလုပ္ၿပီး သိုေလွာင္ရန္ စိတ္ခ်ရေသာ အစိုဓာတ္ပါ၀င္မႈသို႔ ေရာက္ရွိသည္အထိ ေဆာင္ရြက္ရပါမည္။
(ဂ) ေရြ႕လ်ားသေရျပား အေျခာက္ခံစက္
၄င္းအေျခာက္ခံစက္ကို မ်ိဳးေစ့မ်ားအေျခာက္ခံရာတြင္ အသံုးမျပဳဘဲ သီးႏွံေစ့မ်ား အေျခာက္ခံရာတြင္သာ အသံုးျပဳပါသည္။ ၄င္း အေျခာက္ ခံစက္ကို သီးႏွံေစ့မ်ားအပူခ်ိန္မ်ားမ်ားျဖင့္ အေျခာက္ခံရာတြင္ အသံုးျပဳၾကပါသည္။
(ဃ) လွည့္ပတ္သံစည္လံုး အေျခာက္ခံစက္
၄င္းအေျခာက္ခံစက္တြင္ လွည့္ပတ္ေနေသာ သံစည္လံုးထဲသို႔ သီးႏွံေစ့မ်ားကို ထည့္၍အေျခာက္ခံျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ သံစည္လံုးထဲသို႔ ေလပူကို သံစည္းလံုးထိပ္ တစ္ဘက္မွ မႈတ္သြင္းေပးပါသည္။ ၄င္းစက္ကို အသုတ္လိုက္ အေျခာက္ခံျခင္းတြင္ အမ်ားအားျဖင့္ အသံုး ျပဳၿပီး စဥ္ဆက္မျပတ္ အေျခာက္ခံျခင္းတြင္လည္း အသံုးျပဳႏိုင္ပါသည္။
Pissaya Info