စပါးအထြက္နႈန္းအေပၚဆုံးျဖတ္ေပးသည့္ မိတ္ဖက္လကၡဏာမ်ား
စပါးစိုက္ပ်ိဳးထုတ္လုပ္ေရး၏ အဓိကရည္မွန္းခ်က္ပန္းတိုင္သည္ စပါးအထြက္ႏႈန္းတိုးတက္ျမင့္မားေရးပင္ျဖစ္သည္။ သို႔ျဖစ္ပါ၍ စပါး အထြက္ႏႈန္းျမင့္မားေရးကို အဆံုးအျဖတ္ေပးေသာ အေၾကာင္းရင္းမ်ားကို ေလ့လာစမ္းစစ္ရန္ အထူးလိုအပ္ပါသည္။ စပါးအထြက္ႏႈန္း တိုးတက္ျမင့္မားေစသည့္ အဓိကမိတ္ဖက္ (Yield Componeny) (၄) ရပ္ရွိပါသည္။
(က) တစ္မီတာပတ္လည္အတြင္းရွိ အႏွံအေရအတြက္ (Number of Panicles per m2)
(ခ) အႏွံတစ္ႏွံျခင္းရွိ အေစ့အေရအတြက္ (Number of Grains per Panicle)
(ဂ) ေအာင္ေစ့ရာခိုင္ႏႈန္း (Percentage of Ripened Grains) ႏွင့္
(ဃ) အေစ့(၁၀၀၀) အေလးခ်ိန္ (1000 Grain Weight) တို႔ ျဖစ္ပါသည္။
အႏွံအရည္အတြက္မ်ားေစရန္ ေဆာင္ရြက္ရမည့္ နည္းလမ္းမ်ား
အႏွံသည္ ႀကီးမားၿပီးသန္စြမ္းရမည္။ အဘယ္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ ေသးငယ္ၿပီး လွီေသာ အႏွံမ်ားသည္ ေအာင္ေစ့ရာခိုင္ႏႈန္း (Percentage of Ripened Grains) က်ဆင္းေစသည့္အျပင္ စပါးပင္၏ ဇီ၀ကမၼလုပ္ငန္းပိုင္းကို က်ဆင္းႏိုင္ေသာေၾကာင့္ျဖစ္ပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ေသးလွီေသာ ပင္ပြားမ်ားထြက္ရွိ မလာေအာင္ ျပဳလုပ္ေပးရန္ လိုအပ္ပါသည္။ တုတ္ခိုင္သန္စြမ္းေသာ ပင္ပြားမ်ား ပြားစည္းလာေအာင္ ေဆာင္ရြက္ရမည့္ နည္းလမ္း(၇) သြယ္ရွိပါသည္။
၁။ က်မ္းမာသန္စြမ္းေသာ ပ်ိဳးပင္ (Healthy Seedlings) မ်ား ရရွိေအာင္ ပ်ိဳးေထာင္ျခင္း။
၂။ လံုေလာက္ေသာ ေျမခံ ေျမၾသဇာ(Basal Fertilizer) ထည့္သြင္းျခင္း။
၃။ ေကာက္စိုက္ရာတြင္ (၁-၁.၅) လက္မ အနက္စိုက္ပ်ိဳးျခင္း (Shal-low Transplanting)။
၄။ ေကာက္စိုက္ၿပီးေနာက္ ေကာက္ပင္၏ အျမစ္မ်ားထိခိုက္ပ်က္စီးမႈ မရွိေအာင္ ကာကြယ္ျခင္း။
၅။ ဂရုတစိုက္ျပဳစုေစာင့္ေရွာက္ျခင္း (Careful Management)။
၆။ ေကာက္ကြက္စိတ္စိတ္ စိုက္ပ်ိဳးျခင္း (Narrow Spacing)။
၇။ အႏွံမထြက္ႏိုင္ေသာ ပင္ပြား (Non-bearing Tillers) မ်ားပြားမ်ားျခင္း နည္းပါးေအာင္ ေဆာင္ရြက္ျခင္း။
ရည္ၫႊန္း
ျမန္မာ့စိုက္ပ်ိဳးေရးလုပ္ငန္း
No comments:
Post a Comment