Myanma Shwe Nagar

htto://www.mobile.facebook.com/myanmashwenagar.blogspot.com/

Thursday, January 26, 2017

စပါး​အ⁠ႏွံ⁠ေစ့​၊ ⁠ေအာင္​⁠ေစ့​⁠ႏွင္​့​ အ⁠ေစ့​ ( ၁၀၀၀ )​ အ⁠ေလး​ခ်ိန္​ တိုး​တက္​ရရွိ⁠ေအာင္​ ⁠ေဆာင္​ရြက္​ရမည္​့​ နည္​း​လမ္​း​မ်ား​


အနံွေစ့အ⁠ေရအတြက္​ တိုး​တက္​လာ⁠ေအာင္​ ⁠ေဆာင္​ရြက္​ရမည္​့​နည္​း​လမ္​း​

အ⁠ႏွံ⁠ေစ့​အ⁠ေရအတြက္​ တိုး​တက္​လာ⁠ေအာင္​ ⁠ေဆာင္​ရြက္​ရမည္​့​ နည္​း​လမ္​း​ (၄)​ရပ္​ ရွိပါသည္​။ 
၁။ အ⁠ႏွံ (Panicles)​ အ⁠ေရအတြက္​ မ်ား​စြာထြက္​ရွိ⁠ျခင္​း​ မရွိ⁠ေအာင္​ ⁠ေဆာင္​ရြက္​⁠ျခင္​း​။ 
၂။ ⁠ႀကီး​ထြား​သန္​မာ⁠ေသာ ပင္​ပြား​မ်ား​ရရွိ⁠ေအာင္​ ⁠ေဆာင္​ရြက္​⁠ျခင္​း​။ 
၃။ ⁠ေအာင္​⁠ျမင္​⁠ေသာ အ⁠ႏွံ⁠ေစ့​မ်ား​ ရရွိ⁠ေအာင္​ ⁠ေဆာင္​ရြက္​⁠ျခင္​း​။ 
၄။ မ⁠ေအာင္​⁠ျမင္​⁠ေသာ အ⁠ႏွံ⁠ေစ့​ (Degenrrated  Spikelets)​ မ်ား​ ⁠ျဖစ္​⁠ေပၚလာ⁠ျခင္​း​မရွိ⁠ေအာင္​ ⁠ေဆာင္​ရြက္​⁠ျခင္​း​တို႔​ ⁠ျဖစ္​ပါသည္​။ 

⁠ေအာင္​⁠ေစ့​ရာခိုင္​⁠ႏႈန္​း​⁠ျမင္​့​မား​⁠ေအာင္​ ⁠ေဆာင္​ရြက္​ရမည္​့​နည္​း​လမ္​း​

စပါး​သီး​⁠ႏွံ စိုက္​ပ်ိဳး​ထုတ္​လုပ္​ရာတြင္​ ⁠ေအာင္​⁠ေစ့​ရာခိုင္​⁠ႏႈန္​း​သည္​ (၇၅%)​ အထက္​⁠ေလ်ာ့​နည္​း​ပါက အဓိကပစ္​မွတ္​အ⁠ျဖစ္​ထား​ရွိ   ⁠ေဆာင္​ရြက္​ ရမည္​့​လုပ္​ငန္​း​မွာ ⁠ေအာင္​⁠ေစ့​ရာခိုင္​⁠ႏႈန္​း​⁠ျမင္​့​မား​⁠ေစရန္​⁠ႏွင္​့​ အ⁠ေစ့​ (၁၀၀၀)​ အ⁠ေလး​ခ်ိန္​ တိုး​တက္​⁠ေစရန္​ နည္​း​လမ္​း​မ်ား​⁠ျဖစ္​ပါသည္​။ ယင္​း​  နည္​း​လမ္​း​မ်ား​မွာ ⁠ေအာက္​ပါအတိုင္​း​ ⁠ျဖစ္​ပါသည္​။ 
၁။ မႈိ႔​ကပ္​ခ်ိန္​ (Panicle  Initiation  Stage)​ မွ အ⁠ႏွံထြက္​ခ်ိန္​ (Heating Stage)​ ကာလအထိ စပါး​ပင္​အတြက္​ အ⁠ေ⁠ျခအ⁠ေန⁠ေကာင္​း​မ်ား​ ဖန္​တီး​⁠ေပး​⁠ျခင္​း​။ 
၂။ အ⁠ႏွံ⁠ေစ့​ (Spikelets)​ အ⁠ေရအတြက္​ ⁠ေ⁠ျမာက္​မ်ား​စြာ ထြက္​ရွိ⁠ျခင္​း​ မရွိ⁠ေအာင္​⁠ေဆာင္​ရြက္​⁠ျခင္​း​။ 
၃။ အ⁠ႏွံထြက္​သည္​့​ အခ်ိန္​ကာလအထိ စပါး​ပင္​ကို ⁠ၾကံ့​ခိုင္​သန္​စြမ္​း​⁠ေအာင္​ ⁠ျပဳစု⁠ေစာင္​့​⁠ေရွာင္​့​⁠ျခင္​း​။ 
၄။ အ⁠ႏွံလံုး​၀ထြက္​ခ်ိန္​ (Full Heating Stage)​ ၌ ⁠ႏိုက္​ထရိုဂ်င္​ဓါတ္​⁠ေ⁠ျမ⁠ၾသဇာ ထပ္​မံထည္​့​သြင္​း​⁠ျခင္​း​။ 
၅။ အ⁠ႏွံထြက္​⁠ၿပီး​⁠ေနာက္​ ပိုး​မႊား​⁠ေရာဂါက်⁠ေရာက္​⁠ျခင္​း​ မရွိ⁠ေအာင္​ ကာကြယ္​⁠ျခင္​း​။ 
၆။ စပါး​ပင္​ယိုင္​လဲမႈ မ⁠ျဖစ္​⁠ေအာင္​ ကာကြယ္​⁠ျခင္​း​။ 
၇။ ⁠ေအာင္​⁠ေစ့​ရာခိုင္​⁠ႏႈန္​း​ ⁠ျမင္​့​မား​စြာရရွိသည္​့​ မ်ိဳး​မ်ား​ကို   ⁠ေရြး​ခ်ယ္​ စိုက္​ပ်ိဳး​⁠ျခင္​း​⁠ႏွင္​့​
၈။ အ⁠ျမစ္​မ်ား​၏ စြမ္​း​⁠ေဆာင္​ရည္​⁠ျမင္​့​မား​⁠ေအာင္​ လုပ္​⁠ေဆာင္​⁠ေပး​⁠ျခင္​း​။

အ⁠ေစ့​(၁၀၀၀)​ အ⁠ေလး​ခ်ိန္​ တိုး​တက္​ရရွိ⁠ေအာင္​ ⁠ေဆာင္​ရြက္​ရမည္​့​ နည္​း​လမ္​း​မ်ား​
ေအာင္​⁠ေစ့​ရာခိုင္​⁠ႏႈန္​း​ (Percentage of Ripened Grains)​ သည္​ (၇၅)​ ရာခိုင္​⁠ႏႈန္​း​ထက္​ ⁠ေလ်ာ့​နည္​း​ပါက အ⁠ေစ့​ (၁၀၀၀)​ ၏ အ⁠ေလး​ခ်ိန္​ တိုး​တက္​ရရွိ⁠ေရး​ လုပ္​ငန္​း​တစ္​ခုတည္​း​သာမက ⁠ေအာင္​⁠ေစ့​ရာခိုင္​⁠ႏႈန္​း​ ⁠ျမင္​့​မား​စြာ ရရွိ⁠ေရး​ကိုပါ ⁠ေဆာင္​ရြက္​ရမည္​ ⁠ျဖစ္​ပါသည္​။   ⁠ေဆာင္​ရြက္​ ရမည္​့​ လုပ္​ငန္​း​မ်ား​မွာ ⁠ေအာက္​ပါအတိုင္​း​⁠ျဖစ္​ပါသည္​။ 
၁။ စပါး​ခြံအရြယ္​အစား​ (Hull Size)​ ⁠ႀကီး​မား​လာ⁠ေအာင္​ ⁠ေဆာင္​ရြက္​⁠ျခင္​း​⁠ႏွင္​့​
၂။ စပါး​ခြံအတြင္​း​ရွိ အ⁠ေစ့​ (Kernel)​ ဖြံ႔​⁠ၿဖိဳး​မႈရွိ⁠ေအာင္​ ⁠ေဆာင္​ရြက္​⁠ျခင္​း​တို႔​ ⁠ျဖစ္​ပါသည္​။ 
အ⁠ေစ့​(၁၀၀၀)​ အ⁠ေလး​ခ်ိန္​ တိုး​တက္​ရရွိ⁠ေအာင္​ ⁠ေဆာင္​ရြက္​ရမည္​့​ နည္​း​လမ္​း​မ်ား​
⁠ေအာင္​⁠ေစ့​ရာခိုင္​⁠ႏႈန္​း​ (Percentage of Ripened Grains)​ သည္​ (၇၅)​ ရာခိုင္​⁠ႏႈန္​း​ထက္​ ⁠ေလ်ာ့​နည္​း​ပါက အ⁠ေစ့​ (၁၀၀၀)​ ၏ အ⁠ေလး​ခ်ိန္​ တိုး​တက္​ရရွိ⁠ေရး​ လုပ္​ငန္​း​တစ္​ခုတည္​း​သာမက ⁠ေအာင္​⁠ေစ့​ရာခိုင္​⁠ႏႈန္​း​ ⁠ျမင္​့​မား​စြာ ရရွိ⁠ေရး​ကိုပါ ⁠ေဆာင္​ရြက္​ရမည္​ ⁠ျဖစ္​ပါသည္​။   ⁠ေဆာင္​ရြက္​ ရမည္​့​ လုပ္​ငန္​း​မ်ား​မွာ ⁠ေအာက္​ပါအတိုင္​း​⁠ျဖစ္​ပါသည္​။ 
၁။ စပါး​ခြံအရြယ္​အစား​ (Hull Size)​ ⁠ႀကီး​မား​လာ⁠ေအာင္​ ⁠ေဆာင္​ရြက္​⁠ျခင္​း​⁠ႏွင္​့​
၂။ စပါး​ခြံအတြင္​း​ရွိ အ⁠ေစ့​ (Kernel)​ ဖြံ႔​⁠ၿဖိဳး​မႈရွိ⁠ေအာင္​ ⁠ေဆာင္​ရြက္​⁠ျခင္​း​တို႔​ ⁠ျဖစ္​ပါသည္​။ 



ျမန္​မာ့​စိုုက္​ပ်ိဳး​⁠ေရး​လုပ္​ငန္​း​

No comments: